Βιντεομαθηματα εφαρμογής εποξικής ρητίνης - υγρού γυαλιού, Νεα, Υγρό γυαλί

1ο μάθημα : Εισαγωγή στην εποξική ρητίνη – υγρό γυαλί για αρχάριους

Εισαγωγή στην εποξική ρητίνη – υγρό γυαλί για αρχάριους

[vc_row][vc_column][vc_column_text]1ο μάθημα : Εισαγωγή στην εποξική ρητίνη – υγρό γυαλί για αρχάριους

Στο άρθρο που ακολουθεί  θα σου δώσουμε αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή υγρού γυαλιού – εποξικής ρητίνης.

Το άρθρο απευθύνεται  κυρίως σε αρχάριους χρήστες εποξικής ρητίνης – υγρού γυαλιού.  Παρουσιάζουμε βήμα προς βήμα τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσεις για τις κατασκευές σου από υγρό γυαλί.

Η εποξική ρητίνη – υγρό γυαλί πάνω στο οποίο βασίζεται το άρθρο είναι το  Υγρό γυαλί Diamond Liquid Glass της Tetralux. Θα το βρες διαθέσιμο πατώντας ΕΔΩ  σε τρεις διαφορετικές συσκευασίες ( 0, 45lt, 2lt , 9lt). Επιλέξαμε το συγκεκριμένο υγρό γυαλί καθώς είναι ένα από τα πλέον άοσμα και διαυγή  της αγοράς.

Γνωριμία με το Υγρό γυαλί Diamond Liquid Glass της Tetralux :

Το προϊόν αποτελείται από 2 συσκευασίες. Η πρώτη συσκευασία ( το μεγαλύτερο δοχείο συστατικό Α) περιέχει το υγρό γυαλί ενώ η δεύτερη (μικρότερο δοχείο συστατικό Β) περιέχει τον σκληρυντή- καταλύτη. Αυτό που πρέπει να προσέξεις και να τηρήσεις ευλαβικά είναι η αναλογία μεταξύ των 2 συστατικών. Η αναλογία συστατικού Α προς Β είναι 100 προς 55. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ml  του συστατικού Α θα πρέπει να προσθέτεις 55 ml  από το συστατικό Β στο μίγμα σου.

Για την διευκόλυνση σου στον υπολογισμό της αναλογίας σου παραθέτουμε έναν πίνακα με αναλογίες ποσοτήτων των 2 συστατικών υγρού γυαλιού:

Συστατικό Α ( Υγρό γυαλί) ml Συστατικό Β (καταλύτης) ml Συνολική ποσότητα προς χύτευση ml
10 5,5 15,5
20 11 31
30 16,5 46,5
40 22 66
50 27,5 77,5
60 33 99
70 38,5 108,5
80 44 124
90 49,5 139,5
100 55 155
150 82,5 232,50
200 110 310
300 165 465
400 220 620
450 247,50 697,50
500 275 775

 

Προετοιμασία  εφαρμογή του υγρού γυαλιού σε απλά βήματα:

  • Το πρώτα σημεία που πρέπει να προσέξεις πριν την εφαρμογή του υγρού γυαλιού είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος και ο χώρος στον οποίο θα δουλέψεις. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 20-25 βαθμούς Κελσίου. Ο χώρος θα πρέπει να αερίζεται καλά. Πριν ξεκινήσεις την εφαρμογή φρόντισε  ο χώρος εργασίας σου να μην έχει υγρασία και να είναι απαλλαγμένος από σκόνη και βρωμιά.

*Η υγρασία επηρεάζει την διαδικασία σκλήρυνσης αλλά και την διαύγεια της εποξικής ρητίνης-υγρού γυαλιού.

  • Καλό θα ήταν να προμηθευτείς διάφανα δοχεία ( ακόμη και διάφανα πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης) για την ανάδευση των υλικών. Το διάφανο δοχείο θα σε βοηθήσει να διακρίνεις αν πραγματοποιείς σωστά την ανάδευση. Σε περίπτωση που χρωματίσεις το υγρό γυαλί ( οδηγίες για τον χρωματισμό του υγρού γυαλιου θα βρεις πατώντας ΕΔΩ) το διάφανο δοχείο θα σε βοηθήσει στο να διαπιστώσεις αν δημιούργησες τη επιθυμητή απόχρωση.
  • Για να υπολογίσεις με ακρίβεια τις ποσότητες των υλικών σου προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις μεγάλες σύριγγες. Προσοχή, χρησιμοποίησε διαφορετική σύριγγα για κάθε ένα από τα δύο υλικά. Μπορείς εναλλακτικά  αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ζυγαριά ακριβείας

Εφαρμογή και χειρισμός εποξικής ρητίνης – υγρού γυαλιού.

  • Ξεκινάς υπολογίζοντας την συνολική ποσότητα υγρού γυαλιού που θα χρειαστείς για την δημιουργία σου. Για τον υπολογισμό της ποσότητας σου προτείνουμε δύο τρόπους. Τον υπολογιστή υγρού γυαλιού ή την ογκομέτρηση.
    • Τον υπολογιστή υγρού γυαλιού θα τον βρεις πατώντας ΕΔΩ.  Θα πρέπει να εισάγεις σε χιλιοστά τις διαστάσεις  (μήκος, πλάτος και ύψους) του καλουπιού σου και να επιλέξεις το σχήμα του. Το σύστημα θα υπολογίσει κατά προσέγγιση την ποσότητα υγρού γυαλιού που θα χρειαστείς για την κατασκευή σου.
    • Ο δεύτερος τρόπος ( ογκομέτρηση) είναι κάπως πιο σύνθετος. Θα πρέπει να γεμίσεις το καλούπι σου με νερό. Στην συνέχεια να ανατρέψεις το νερό σε ένα δοχείο όπου θα σημειώσεις την στάθμη με ένα μαρκαδόρο. Αδειάζεις το νερό και γεμίζεις με υγρό γυαλί ( συστατικό Α)μέχρι το σημείο που έχεις μαρκάρει. Στην συνέχεια ζυγίζεις την ποσότητα του υγρού γυαλιού που χρειάστηκε για να γεμίσει το δοχείο σου. Υπολογίζεις την αναλογία των 2 συστατικών κατά βάρος και προχωράς σε μείξη. Προσοχή το νερό και το υγρό γυαλί έχουν διαφορετικό βάρος.
  • Αφού έχεις υπολογίσει τις ποσότητες των δύο συστατικών χρησιμοποίησε τις δύο σύριγγες για να λάβεις από τα 2 δοχεία τις ακριβείς ποσότητες. Άδειασε αργά τις σύριγγες στο δοχείο ανάδευσης με απαλές κινήσεις. Για την ανάδευση καλό είναι να χρησιμοποιήσεις πλαστικό αναδευτήρα ( πλαστική σπάτουλα, πλαστικό μαχαιράκι κλπ). Είναι προτιμότερο από τους ξύλινους αναδευτήρες καθώς καθαρίζονται πιο εύκολα ενώ δημιουργούν λιγότερες φυσαλίδες.
  • Περνώντας στην ανάδευση θα πρέπει να ανακατεύσεις αργά και απαλά για να αποφύγεις την δημιουργία φυσαλίδων. Θα ανακατέψεις μέχρι να χαθεί η θαμπάδα από το μίγμα σου ( 3-4 λεπτά συνήθως). Όταν ανακατευτούν πλήρως τα υλικά το μίγμα θα είναι εντελώς διάφανο. Tip: Για να πετύχεις καλύτερη μίξη μπορείς να “γυρίσεις” το  ένα ποτήρι μέσα στο άλλο, να μεταφέρεις δηλαδή το υλικό από ποτήρι σε ποτήρι 2 με 3 φορές. Προσέχεις στο να ανατρέπεις το δοχείο από χαμηλό ύψος ώστε να αποφύγεις την δημιουργία φυσαλίδων. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το να καθαρίζεις καλά τα τοιχώματα προκειμένου να μην αλλοιωθεί η αναλογία.
  • Αφού ολοκληρώσουμε την ανάδευση αφήνουμε το υγρό γυαλί να “ξεκουραστεί” πριν το χυτεύσουμε σε καλούπι. Το αφήνουμε από 10 λεπτά μέχρι μισή ώρα. Ο χρόνος εξαρτάται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Για να καταλάβεις πότε πρέπει να κάνετε την χύτευση μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο θα εξαρτηθεί από την θερμοκρασία του μίγματος. Το μίγμα θα αρχίσει να ανεβάζει θερμοκρασία κατά την ανάμειξη. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 36-38 βαθμοί στο μίγμα. ( Είναι προαιρετική η χρήση θερμομέτρου). Ασφαλής χρόνος είναι τα 15-20 λεπτά.
  • Μέχρι να ξεκουραστεί το υγρό γυαλί μπορείτε να καθαρίσετε εκ νέου το καλούπι σας και να βεβαιωθείτε πως δεν έχει υγρασία σκουπίζοντας το με χαρτί ( απέφυγε το πανί γιατί μπορεί να αφήσει χνούδι).
  • Μπορείς να προχωρήσεις με την χύτευση του υγρού γυαλιού στο καλούπι. Σου προτείνω να μην ρίξεις όλη τον ποσότητα απευθείας αλλά σε στάδια. Χυτεύοντας σε στάδια επιτυγχάνεις 3D οπτικό αποτέλεσμα. Αφήνοντας μερικά δευτερόλεπτα να περάσουν από στάδιο σε στάδιο θα δεις εάν υπάρξουν φυσαλίδες για να τις απομακρύνεις. Στο στάδιο αυτό μπορείς να χυτεύσεις διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα ( λουλουδάκια, διακοσμητικά αξεσουάρ κ.α.)
  • Για την απομάκρυνση των φυσαλίδων σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις κάποιο πιστόλι θερμού αέρα. Είναι πιο ασφαλές από το φλόγιστρο, δεν κινδυνεύεις να κάψεις το καλούπι σου ή να καταστρέψεις το υγρό γυαλί. Πιστόλι θερμού αέρα θα βρεις πατώντας ΕΔΩ.
  • Μπορείς να αφαιρέσεις το καλούπι από το υγρό γυαλί μετά από 24 ώρες. Προσοχή, το υγρό γυαλί δεν θα έχει στεγνώσει πλήρως. Θα πρέπει να αφαιρέσεις προσεκτικά και με απαλές κινήσεις το καλούπι. Το υγρό γυαλί θα έχει στεγνώσει με πλήρη σκλήρυνση μετά από 7 ημέρες.

Ελπίζουμε το άρθρο να σου φάνηκε χρήσιμο ! Στο blog μας θα βρεις και άλλα άρθρα σχετικά με το υγρό γυαλί !

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για νέα άρθρα,tips and tricks, νέα  προϊόντα και προσφορές ακολούθησε μας  σε Facebook και Instagram

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις το σχετικό βίντεο της σειράς βιντεομαθηματων μας πατώντας ΕΔΩ

 

Σου ευχόμαστε Καλές δημιουργίες!

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *